French Provincial Style - Brilliant SA
18225
single,single-portfolio_page,postid-18225,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

French Provincial Style

Date

2014

Category
Kitchens, Portfolio
Tags
Large Kitchens
About This Project
French Provincial Style

With this kitchen renovation it was all about getting the proportions right. Working with the new owners of this 1970s home, the designer was keen to provide this family of four with an impressive space that suited the dimensions of the house. It was important the new kitchen provide ample room for cooking and entertaining, and have the appearance of being much larger than in reality.

A major challenge with this renovation was reconfiguring the old kitchen which was inconveniently split over two smaller, pokey rooms. The designer knew straight away that the wall would need to be removed but it took a concerted effort from the designer, engineer and site supervisor to work out exactly how this could be achieved structurally and where support beams could be concealed within the finished kitchen.

As the clients spend a lot of time in the kitchen – both socialising and cooking – this clever design solution maximises the space allocation to suit the unique needs of the users. Included in the layout are a variety of zones for different functions including a large island for entertaining and food preparation, clean-up area large enough to house two dishwashers, a consumables station, desk area and a cooking zone. Food storage has been ingeniously incorporated into the nib wall to make the most use of this space and transform it into an integral part of the kitchen’s design.

Working with the owners’ choice of a classic, timeless theme, the challenge for the designer was to specify the fittings, fixtures, surfaces and accessories to give the kitchen the maximum visual impact. A custom-designed mantle provided a feature space in which to place the owners’ freestanding cooker and is matched to the polyurethane Shaker profile door style chosen in a custom colour.

To complete the theme, cabinetry moulding, posts and corbels create a visually appealing, warm and inviting space which is enhanced by the inclusion of the Caesarstone Dreamy Marfil benchtop and splashback. The owners had asked for a stone – natural or manmade – to be used as a feature element so the benchtop was given a bullnose edge and extended up the wall to create the splashback.

Designed by Alex Norman and built by the Brilliant SA team.

IMG_5356 IMG_5361 IMG_5365 IMG_5367

Before the Renovation