Warm Contemporary Whole Home Renovation | Portfolio | Brilliant SA
21159
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21159,inf_infusionsoft,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Warm Contemporary Home

  • Warm Contemporary
  • Warm Contemporary
  • Warm Contemporary
  • Warm Contemporary
  • Warm Contemporary
  • Warm Contemporary
  • Warm Contemporary
  • Warm Contemporary
  • Warm Contemporary
Category
Bathrooms, Home Renovations, Kitchens, Laundries, Portfolio
Tags
Bathrooms, dining room, Large Kitchens, laundry, living room
About This Project

Contemporary Home

Our clients’ didn’t want to move and decided it was time to transform their heavy victorian house into a warm contemporary home. An extensive renovation was carried out on this 1999 built, single storey, brick veneer home in the foothills of Adelaide. Victorian period features were prominent both internally and externally. The clients wanted to remove those heavy features and introduce a more modern and contemporary style.

The major internal freshen up consisted of: Kitchen, Fireplace, Bathroom, Ensuite, Laundry and Flooring throughout the Kitchen/Dining/Living area.

Kitchen

The challenge with the kitchen was trying to collectively achieve the clients extensive wish list items. However, with a large room and a complete redesign the room had excellent potential. A warm contemporary, classic fusion with easy to clean surfaces, more storage, work areas and increased functionality was desired.

The existing kitchen had a single entrance, many angles and a dropped ceiling following the shape of the kitchen. By extending the kitchen wall towards the dining room we were able to square the kitchen up. We were able to hide one of the existing 30 degree angled walls with cabinetry and upstands above. The existing dropped ceiling was removed and leveled to the same height as the rest of the room. Removing angles out of the kitchen gave us the opportunity to offer the client more effective storage.

A floating Island was then built in the middle of the space, eliminating all the angles, and providing a social focal point of the room. Maximum Marmi Michelangelo porcelain benchtops and splash-backs were married in with shaker style doors to give this space an elegant modern feel. Glass pendant feature lights hang over the Island while under counter lighting gives depth to the kitchen.

Family Room

One of the main requests for this space was to incorporate a gas fireplace. By building a stud wall at the end of this room we were able to create the space needed for the selected fireplace. Grain matched Maximum Marmi Calacatta porcelain cladding to the fireplace and an integrated woodgrain open shelving unit makes for a dramatic focal point to this open area.

Main Bathroom

This spacious room felt cramped by the old fashioned, large corner spa. The clients rarely used the spa due to its significant water consumption. In addition, its size also made bathing their grandchildren difficult. Removing the spa gave us the opportunity to place a smaller freestanding bath under the window for better usability. This also allowed the placement of an open walk in shower opposite, without adjusting too much of the underfloor plumbing.

The lack of storage in the existing bathroom was rectified by using wall hung mirrored shaving cabinets with vanity storage beneath. A wall niche in the shower solved the need for storage of everyday products.

Selecting warm grey tones, our designer continued the floor tiling up the bath wall as a soft feature. This darker wall colour also helps bring the large room into balance. The designer also had the future foresight in layout to allow for the addition of aged care equipment if needed in the future.

Ensuite Bathroom

Similarly to the main bathroom the existing ensuite storage was minimal. The bathroom was also hard to clean in areas, like the gap between the shower screen and vanity. The clients requested a design that required minimal maintenance and was easy to clean.

To remedy this problem, a stepped nib wall between the shower and vanity and mirrored wall cabinet eliminated any gaps. A fixed glass shower screen is frameless, with no channel, further simplifying the cleaning process. The walk in, open shower has a wall niche for everyday storage, dual rain shower and hand shower function.

Using mirrored wall cabinets gained much needed storage space for all those smaller items. While, the addition of an internal power point also keeps the electric toothbrush off the vanity top. White Carrara wall tiles, stone bench tops and warmer beige tones keep this compact bathroom feeling open and light. Underfloor heating adds that extra level of luxury, as in the main bathroom.

Laundry

It was important to marry in with the look of the adjoining main bathroom. Therefore, the selection of complementary tones for new tiled flooring, splashback tiling and a reconstituted stone benchtop were important.

General House

In conclusion, some general house detailing was undertaken to tie in the new modern feel to the renovated areas. The original cream walls and doors and the two tone ceiling cornices were repainted. Internal walls and ceilings have been repainted in Dulux Mt Aspiring and architraves and doors in Dulux Rottnest Island. Electrically operated Silhoutette blinds replaced the heavy curtains in dining and living areas. All visible power points and light switches were replaced with Clipsal Satin Zen plates. While all existing Brass plated door handles were replaced with Satin Silver handles.

As a result, the major overhaul of this home has converted it from a heavy Victorian style home into a stunning, warm contemporary and timeless home.

Designed by Steve Mahlo and built by the Brilliant SA team under the management of Rob Wallace.

#2040

Before the Renovation – Kitchen / Living / Dining

  

Before the Renovation – Bathrooms / Laundry